Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Ανάρτηση αφιερωμένη ...

Γεια σας ...
Ο καιρός είναι πια χειμωνιάτικος και εγώ μετά από ένα κρυωματάκι που είχα σήμερα βγήκα έξω και πήγα στην αγαπημένη μου θάλασσα.


Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στον μπαμπακούλη μου που λατρεύω.


Λίγο πριν από την είσοδο του Πειραιά, στο Νέο Φάληρο, δεσπόζει το σύγχρονο «μνημείο» και καμάρι της πόλης, άρρηκτα συνυφασμένο με τις έννοιες της νίκης και του πάθους: το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», η ιστορική έδρα του Ολυμπιακού.
Από το 2004, όταν και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του στη μορφή που έχει σήμερα, αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης. Με χωρητικότητα 33.334 θέσεων, πλήρως στεγασμένο και παρέχοντας όλες τις πιθανές ανέσεις σε ομάδες και κοινό, κατηγοριοποιήθηκε αμέσως από την UEFA με «4 αστέρια».
Αν, ωστόσο, η ποιότητα ενός χώρου μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και να αποδοθεί με αριθμούς και στοιχεία, αυτό που δεν θα μπορούσε ποτέ να μετρηθεί είναι το τι σημαίνει αυτό το «στολίδι» για κάθε οπαδό του Ολυμπιακού. Ένας χώρος του οποίου η ανάμνηση έχει προκαλέσει για το παρελθόν, το παρόν και σίγουρα θα συνεχίσει και για το μέλλον του, αμέτρητα συναισθήματα στον «ερυθρόλευκο» κόσμο: από τη χαρά για τους αμέτρητους θριάμβους αλλά και τη γλυκιά προσμονή της Κυριακής πριν από το ματς, τη λύπη για τις -έστω και λίγες- κακές στιγμές, την απόγνωση και την οργή για τα χρόνια του μαρασμού του, τη μελαγχολία για τα χρόνια που πέρασαν και δεν ξανάρχονται, μέχρι την αγωνία, την απορία και την απέραντη θλίψη για την τραγωδία του Φλεβάρη του ’81. Δηλαδή σχεδόν κάθε συναίσθημα που γνωρίζει ο άνθρωπος. Αλλά έτσι δεν είναι η αγάπη;


Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» συμπληρώνει φέτος 125 χρόνια ζωής τα οποία «απλώνονται» σε τρεις αιώνες. Κατασκευάστηκε το 1985, ένα χρόνο πριν από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, στους οποίους θα χρησιμοποιούνταν ως ποδηλατοδρόμιο. Παραχωρήθηκε με δωρεά στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, νυν ΕΟΕ, από την εταιρία σιδηροδρόμων Σ.Α.Π. Α.Ε., πρόγονο των Η.Σ.Α.Π., η οποία κατείχε στην ιδιοκτησία της το οικόπεδο. Η εταιρία σιδηροδρόμων ανέλαβε κατά 80% το κόστος κατασκευής και ηλεκτροφώτισης των εγκαταστάσεων και το υπόλοιπο 20% η Ολυμπιακή Επιτροπή. Το έργο ολοκληρώθηκε σε ένα τρίμηνο. Ήταν αντίγραφο του αντίστοιχου ποδηλατοδρομίου της Κοπεγχάγης, το οποίο φυσικά διέθετε και ποδοσφαιρικό αγωνιστικό χώρο.
Το «Ποδηλατοδρόμιο» άρχισε να χρησιμοποιείται σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο τη δεκαετία του 1920. Μια εποχή ρομαντική, που ήθελε τον αγωνιστικό χώρο να αποτελείται από την περιβόητη καρβουνόσκονη αντί για χορτάρι και τη φορά του να είναι βορράς-νότος, με τα τέρματα δηλαδή να βρίσκονται επί της οδού Πειραιώς και της θάλασσας.
Μετά την ίδρυσή του στις 10 Μαρτίου του 1925, ο Ολυμπιακός το χρησιμοποίησε ως έδρα του για τους αγώνες και τις προπονήσεις της ομάδας, ενώ με δικά του έξοδα κατασκευάστηκαν τα αποδυτήρια για τους αθλητές. Λέγεται μάλιστα πως εκείνα τα πρώτα χρόνια, οι ίδιοι οι αθλητές του Ολυμπιακού ήταν αυτοί που πολλές φορές μετέφεραν κάρβουνο από το διπλανό εργοστάσιο της ΔΕΗ, προκειμένου να καλύπτονται οι τρύπες που δημιουργούνταν στον αγωνιστικό χώρο!
Αρκετά χρόνια μετά, την τριετία 1954-57 τοποθετούνται οι πρώτες εξέδρες και το «Ποδηλατοδρόμιο» αποκτά χωρητικότητα περίπου 20.000 θεατών. Αξίζει να σημειωθεί πως το χρησιμοποιούσαν ως έδρα τους επίσης ο Εθνικός, ο Πειραϊκός και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Κάπως έτσι, ανάμεσα στα σύννεφα της… μαύρης σκόνης, γράφτηκαν οι τρεις πρώτες δεκαετίες ζωής τόσο του «Ποδηλατοδρομίου» όσο και του Ολυμπιακού.Τέσσερις περίπου δεκαετίες αφότου άρχισε να χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων, το 1964, το «Ποδηλατοδρόμιο» μπαίνει στη νέα εποχή του. Ανακαινίζεται πλήρως και μεταμορφώνεται σε στάδιο, δηλαδή γήπεδο που περιβάλλεται από στίβο, αποκτά αίθουσες διαφόρων χρήσεων κάτω από τις εξέδρες όπως π.χ. αναψυκτήριο και πλέον μετατρέπεται στον πιο σύγχρονο αθλητικό χώρο της Ελλάδας για την εποχή. Η νέα επίσημη χωρητικότητά του είναι 31.032 θέσεις, ωστόσο το ρεκόρ προσέλευσης  είναι 42.415 θεατές, στις 7 Απριλίου του 1965 σε ματς με την ΑΕΚ. Παράλληλα αλλάζει και η φορά των τερμάτων. Γίνεται κάθετη προς την παλιά, πάνω στον άξονα ανατολής-δύσης, με τα τέρματα να «βλέπουν» πλέον προς Καστέλα και Φάληρο.
Σημαντικότερη αλλαγή φυσικά αποτελεί η μετονομασία του. Στο νέο πλέον φαληρικό στάδιο δίνεται το όνομα του θρυλικού αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη (1782-1827) ο οποίος σκοτώθηκε στο Νέο Φάληρο, πολύ κοντά στην τοποθεσία του γηπέδου κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Το «Καραϊσκάκη», όπως έμελλε να αναφέρεται από… φίλους και εχθρούς για την υπόλοιπη «ζωή» του, διατηρήθηκε σε αυτή τη μορφή μέχρι και το 2003.
Με τον Ολυμπιακό να είναι ήδη «τσιγγάνος» επί σειρά ετών είτε από επιλογή του, είτε συνήθως κατόπιν… έξωθεν παρεμβάσεων οι οποίες των οδήγησαν να παίξει ως «γηπεδούχος» από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι το ΟΑΚΑ, τη Νέα Σμύρνη και τη Ριζούπολη, το «Καραϊσκάκη» στα τελευταία χρόνια της… προηγούμενης ζωής του αφέθηκε στην τύχη του. Μια κατάσταση που φυσικά αργά ή γρήγορα θα άλλαζε κατόπιν λαϊκής απαίτησης.
Ύστερα από πολύχρονο σίριαλ, το σενάριο του οποίου περιελάμβανε από… κωμωδία μέχρι δράμα, στις 6 Μαρτίου του 2003 γράφεται η αρχή του τέλους των χρόνων της εγκατάλειψης, του μαρασμού αλλά και του ρομαντισμού του Σταδίου Καραϊσκάκη. Υπερψηφίζεται στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία (καταψηφίστηκε από ΚΚΕ και Συνασπισμό), η τροπολογία με την οποία παραχωρείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. η χρήση του για 49 χρόνια. Το γήπεδο θα συνέχιζε να ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία θα διατηρούσε την κυριότητά του.Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, αναλαμβάνει να κατασκευάσει στη θέση του παλιού Σταδίου Καραϊσκάκη ένα νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, με πρώτη υποχρέωση να το παραδώσει τον Ιούλιο του 2004 έτοιμο για χρήση κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο σύλλογος υποχρεούται παράλληλα να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, να πληρώνει στη ΓΓΑ το 15% των εισπράξεων μετά το 2019 και να παραχωρήσει και πάλι το γήπεδο στη ΓΓΑ το 2052.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις επί της συμφωνίας από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έκανε λόγο για μια επικερδή για την Πολιτεία και πεντακάθαρη συμφωνία: «Στην υπόθεση Καραϊσκάκη υπάρχει πολύ μεγάλη παρεξήγηση και το πρόβλημα δεν είναι η πολιτική αντίθεση, αλλά η επιφύλαξη στο πρόσωπο του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός». Το ελληνικό Δημόσιο δεν επιβαρύνθηκε ούτε με ένα ευρώ για την ανακατασκευή του γηπέδου, ενώ τα έσοδα που αναμένεται να εξασφαλίσει η Πολιτεία με την απόδοση ποσοστού 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του σταδίου, θα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.
Η τελική σύμβαση παραχώρησης του γηπέδου στον Ολυμπιακό υπεγράφη στις 21 Απριλίου 2003.
Στις 31 Μαΐου, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και παρουσία περίπου 5.000 οπαδών του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του τελευταίου κομματιού του Σταδίου Καραϊσκάκη που είχε απομείνει όρθιο: της ιστορικής εισόδου της Θύρας 7. Έτσι, γράφτηκε το τέλος ενός Σταδίου αλλά και μιας ολόκληρης εποχής για τον Ολυμπιακό και τον Πειραιά.
Χωρίς να χαθεί καθόλου χρόνος, αφού τα χρονικά περιθώρια για την παράδοσή του ήταν κάτι περισσότερο από στενά, ξεκινούν ταυτόχρονα οι εργασίες κατασκευής με βάση τη μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου «aaAssociates» και της ΔΕΚΑΘΛΟΝ ΑΕ. Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε το δύσκολο έργο της πολύπλοκης κατασκευής στον διαθέσιμο χρόνο ήταν ο Στέλιος Αγιοστρατίτης. Αμέσως μετά την κατεδάφισή του, τα θεμέλια εγκαθίστανται σε χρόνο ρεκόρ και πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Το έργο που ανέλαβε η «J&P-ΑΒΑΞ» ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ 14 μηνών ή πιο συγκεκριμένα 428 ημερών.
Παραδόθηκε στις 30 Ιουνίου 2004 και κόστισε 60 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον Ολυμπιακό και τον Σωκράτη Κόκκαλη. Τα 20 εκατομμύρια προήλθαν από ίδια κεφάλαια, ενώ τα υπόλοιπα 40 από τραπεζικό δάνειο. Τα έργα συνεχίστηκαν στο νεότευκτο γήπεδο ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-05.


Μετά τον επιτυχημένο «μαραθώνιο» των 14 μηνών, το νέο «Γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης», ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου 2004 και δέκα μέρες μετά παραδόθηκε προς χρήση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 2 Αυγούστου, μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου φιλοξένησε 11 παιχνίδια του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου ανδρών, καθώς και τον τελικό του αντίστοιχου των γυναικών.
Το νέο γήπεδο, χωρητικότητας πλέον 33.334 θεατών, απέκτησε και πάλι την παλαιά φορά, στον άξονα βορρά-νότου, όπως δηλαδή και στο «Ποδηλατοδρόμιο». Η κατασκευή του έγινε με τη χρήση μπετόν μέχρι το επίπεδο των 6,4 μέτρων (concourse - περιμετρικός διάδρομος κίνησης θεατών) και μεταλλικών στοιχείων από εκεί και πάνω. Οι λόγοι για αυτό ήταν η πίεση του χρόνου, η μείωση του κόστους, το υπέδαφος κλπ. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της γεωμετρίας του και η λειτουργικότητά του υπερκαλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες για τη διεξαγωγή και την παρακολούθηση ενός αγώνα.


Το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι του νέου γηπέδου βρίσκεται στο «πέταλο» της πλευράς που «βλέπει» στην οδό Πειραιώς. Εκεί, με τη χρήση μαύρων καθισμάτων αντί κόκκινων, έχει σχηματιστεί στην εξέδρα -σαν «ψηφιδωτό»- ο αριθμός 7 εις μνήμην της τραγωδίας της Θύρας 7. Για τον ίδιο λόγο φυσικά έχει δημιουργηθεί νέο μνημείο στην ανατολική πλευρά του γηπέδου με μαρμάρινη πλάκα, στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των 21 θυμάτων. Το παλαιό μνημείο της θύρας 7 εξακολουθεί να υπάρχει στην ομώνυμη πλατεία που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του γηπέδου.

Η πρώτη ιστορική στιγμή του νέου -γηπέδου πλέον- Καραϊσκάκη, έλαβε χώρα τη 19η Σεπτεμβρίου 2004. Ήταν η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος 2004-05 και ο Ολυμπιακός, που είχε στη σύνθεσή του νέα πρόσωπα όπως ο Ριβάλντο και ο Αντώνης Νικοπολίδης, θα φιλοξενούσε την Καλλιθέα. Σε ένα κατάμεστο γήπεδο και με τον εκστασιασμένο κόσμο του Ολυμπιακού να δημιουργεί εκρηκτική ατμόσφαιρα, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τη νίκη με 2-1. Το ιστορικό πρώτο γκολ της ομάδας στη νεότευκτη… παλιά έδρα της πέτυχε ο Γιάννης Οκκάς στο 17' της αναμέτρησης με κεφαλιά. Ο Γιώργος Ανατολάκης με κοντρόλ και σουτ διαμόρφωσε το τελικό 2-1 στο 48', ενώ και τα δύο γκολ δημιούργησε ο Ριβάλντο.

 

Με συνολική έκταση 75.730 τ.μ. το νέο «Γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης» παρέχει κάθε άνεση και πολυτέλεια ακόμη και στους πλέον απαιτητικούς. Σε αυτούς τους χώρους μπορεί να βρει κανείς εμπορικά καταστήματα συνολικής έκτασης 6.500 τ.μ., όπως 2 VIP εστιατόρια έκτασης 1000 τ.μ., το VIP Lounge bar, το Champions Club, 11 αναψυκτήρια, cafe και εστιατόρια, φούρνο και mini market, κατάστημα δίσκων, 24 μονάδες υγιεινής (και για άτομα με ειδικές ανάγκες οι οποίες διαμορφώνονται στο ισόγειο, δίπλα στις ράμπες, με δύο προσβάσεις ΑΜΕΑ όπως και στο βασικό επίπεδο κίνησης), γυμναστήριο Carolli Health Club, τράπεζα και φυσικά το Μουσείο Ολυμπιακού και το Olympiakos RedStore. Παράλληλα, ο προβλεπόμενος χώρος στάθμευσης μπορεί να καλύψει 2.500 αυτοκίνητα.
Πλην αυτών, το γήπεδο διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς πίνακες, πλήρη μεγαφωνική εγκατάσταση και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, 34 θύρες με 82 περιστροφικές εισόδους, ενσωματωμένο ανιχνευτή μετάλλων, εκδοτήρια εισιτηρίων, κυκλικές ράμπες και ασανσέρ, υπερυψωμένο επίπεδο προσπέλασης στις κερκίδες και στέγαστρο, αποτελούμενο από 75 λευκά πάνελ, με ενσωματωμένο φωτισμό προδιαγραφών UEFA. Επίσης, 40 πολυτελείς σουίτες συνολικής χωρητικότητας 474 θέσεων, 200 θέσεις για τον Τύπο και αίθουσα Τύπου 130 θέσεων, 4 υπερσύγχρονα αποδυτήρια, προθερμαντήριο, αίθουσες για τηλεοπτικά στούντιο, αίθουσα doping control εξοπλισμένη με την τελευταία τεχνολογία και διάφορους βοηθητικούς χώρους για χρήση εξωαγωνιστικών δραστηριοτήτων όπως π.χ. συναυλίες. Στη Δυτική πλευρά του γηπέδου, βρίσκονται το VIP LOUNGE, το εστιατόριο, το Champions Club, οι 40 σουίτες, 50 θέσεις για άτομα μειωμένης κινητικότητας, οι χώροι τηλεοπτικής κάλυψης και σχολιαστών και το control room του γηπέδου. Κάτω από τις τρεις άλλες πλευρές του γηπέδου είναι που αναπτύσσεται η εμπορική στοά των 6.500 τ.μ.Γύρω από το γήπεδο διαμορφώνονται οι 34 θύρες εισόδου στις εξέδρες των 33.334 θέσεων. Η αρίθμησή τους έχει γίνει από το 1 έως το 35, καθώς όπως ακριβώς επιτάσσουν τα σωστά «ερυθρόλευκα» μαθηματικά, απουσιάζει ο αριθμός 13! Ο σχεδιασμός του κοίλου των κερκίδων διασφαλίζει άριστη ποιότητα, ενώ ο χρόνος πλήρους εκκένωσής τους υπολογίζεται στα 7 λεπτά.
Σε αντίθεση πάντως με τον αριθμό 13, το πράσινο χρώμα στο γήπεδο «Γ.Καραϊσκάκης» επιτρέπεται, αλλά μόνο εκεί όπου πατούν οι «ερυθρόλευκοι» ποδοσφαιριστές, αφού ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί κόκκινο χορτάρι… Οι διαστάσεις του καθαρού αγωνιστικού χώρου είναι 105x68μ. ενώ ο συνολικός φτάνει τα 120x80μ. Κάτω από αυτόν έχει τοποθετηθεί ειδική Καβαλιώτικη άμμος για απορρόφηση νερού και ταχεία αποστράγγιση, ενώ ο χλοοτάπητας είναι κατασκευασμένος από Γάλλο ειδικό σε συνεργασία με ελληνική εταιρία στον Αλίαρτο.Το «Γ. Καραϊσκάκης» περιλαμβάνει 40 VIP σουίτες, οι οποίες φιλοξενούνται στον 3ο και 4ο όροφο του κεντρικού κτιρίου. Από αυτές, τριάντα είναι δυναμικότητας 10 ατόμων, τέσσερις 15 ατόμων, τρεις 18 ατόμων, δύο 20 ατόμων και η προεδρική. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν (29-60 τ.μ.) ενώ όλες έχουν πρόσβαση σε ειδικές θέσεις του διακεκριμένου διαζώματος στο μπαλκόνι που προεξέχει, συνολικής χωρητικότητας 474 θέσεων. Όλες είναι πλήρως εξοπλισμένες και διαθέτουν σαλόνι, τράπεζα συσκέψεων, ψυγείο, τηλεόραση, αυτόνομο κλιματισμό, NOVA, WC, τηλέφωνο κ.α.
Οι σουίτες έχουν ενοικιαστεί σε ιδιώτες, οργανισμούς και εταιρίες και η διάρκεια παραχώρησής τους ξεκινάει από 1 χρόνο και φτάνει ακόμα και τα 20 χρόνια.
Οι κάτοχοι πέραν της δυνατότητας παρακολούθησης των αγώνων του Ολυμπιακού, της Εθνικής ομάδας αλλά και όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, έχουν το δικαίωμα της καθημερινής χρήσης των σουιτών από τις 11:00 πμ έως τις 22:00 μμ, για 365 ημέρες κάθε χρόνο.


Η πρόσβαση προς το γήπεδο αλλά και από τον περιβάλλοντα χώρο στα κτίρια και τις εξέδρες είναι υψηλότατου επιπέδου. Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» βρίσκεται στο Νέο Φάληρο, λίγο πριν από την είσοδο του Πειραιά. Η απόστασή του από το κέντρο του μεγάλου λιμανιού είναι περίπου 2 χλμ, από την Αθήνα 10 χλμ και από το «Ελ. Βενιζέλος» 32 χλμ. Η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των φιλάθλων στις ημέρες αγώνων, αλλά και όσων καθημερινά το επισκέπτονται.
Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»
Καραολή Δημητρίου & Σοφιανοπούλου,
185 47 Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210-4800900
Fax: 210-4800930

Αυτοκίνητο: Η πρόσβαση μπορεί να γίνει από πέντε κατευθύνσεις. Από το κέντρο μέσω της Λ. Συγγρού και του κομματιού της παραλιακής (Λ. Ποσειδώνος) που αρχίζει μετά τον παλαιό Ιππόδρομο. Από τη Λ. Θησέως η οποία καταλήγει στο εσωτερικό κομμάτι της παραλιακής και από την Πειραιώς, απ' όπου χρειάζεται κανείς να στρίψει αριστερά (εάν έρχεται από την Αθήνα) και δεξιά (εάν έρχεται από τον Πειραιά) στο φανάρι της «Ελαΐς». Από τα νότια προάστια (Καλαμάκι, Γλυφάδα, Βούλα κ.λ.π.) η πρόσβαση γίνεται μέσω της Λ. Ποσειδώνος. Πλέον υπάρχει και πρόσβαση από την Λ. Κηφισού, η οποία καταλήγει στο Σ.Ε.Φ.
Λεωφορείο: Εξυπηρετούν όλες οι γραμμές που καταλήγουν στον Πειραιά από την Αθήνα και τα υπόλοιπα προάστια και κάνουν στάση είτε στην παραλιακή («Σταθμός ΗΣΑΠ») είτε στην Πειραιώς («Ελαΐς»).
Μετρό: Χρησιμοποιήστε τη γραμμή 1 που καταλήγει στον Πειραιά.  Κατεβείτε στην στάση «Νέο Φάληρο» που βρίσκεται έξω ακριβώς από το γήπεδο.
Τραμ: Ο τερματικός σταθμός «ΣΕΦ» βρίσκεται ανάμεσα στο γήπεδο και το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας. Ακολούθως χρησιμοποιήστε την πεζογέφυρα που υπάρχει έτσι ώστε να φθάσετε στον χώρο του γηπέδου.
Προκειμένου ακριβώς να διευκολυνθεί το κοινό στην πρόσβασή του προς το γήπεδο έχει κατασκευαστεί αυτή η ειδική ράμπα που το συνδέει απευθείας με τον ανακαινισμένο σταθμό του ΗΣΑΠ. Παράλληλα, το γήπεδο  διαθέτει στο ισόγειο περιμετρικό δακτύλιο κυκλοφορίας για την ασφαλή διακίνηση του πλήθους. Οι προσβάσεις είναι διακριτές στη Δυτική πλευρά, όπου εξυπηρετούνται οι διαπιστευμένοι (επίσημοι, τύπος, αθλητές και αξιωματούχοι αγώνων), καθώς και στις λοιπές πλευρές όπου εξυπηρετούνται οι θεατές.
Το πλήθος μέσω 20 κλιμακοστασίων, μιας ράμπας (από το ισόγειο) και μιας γέφυρας (από το σταθμό του ΗΣΑΠ), ανέρχεται στο βασικό επίπεδο κίνησης και εισόδου στο κοίλο.
  

Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές ΑποδράσειςΜπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή:

http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html

Ιστολόγια που συμμετέχουν:

http://ekfrastite.blogspot.gr/ 
 http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/
 


Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας.
Φιλάκια ...

6 σχόλια:

 1. Αν θέλεις να παίξεις σε περιμένω εδώ: http://enakathemera.blogspot.gr/2013/12/mens-top-10-down.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ πολύ.
   Θα κάνω ανάρτηση σύντομα.
   Φιλάκια ...

   Διαγραφή
 2. Καλησπέρα από τη χιονισμένη Νέα Υόρκη.
  Σ΄ευχαριστώ που πέρασες από το μπλογκ http://dimiourgia-epikinonia.blogspot.com και διάβασες το Άστρο της Βηθλεέμ.
  Την καλή σου κουβέντα την εκτίμησα.
  Διάβασα κι΄εγώ για το γήπεδο Καραϊσκάκης και έμαθα πολλά που δεν τα εγνώριζα.
  Θα χαρώ αν επισκεφτείς το μπλογκ μου http://eftanhsa.blogspot.com.
  Πιστεύω πως θα σου αρέσει.
  Νάσαι πάντα καλά και καλές γιορτές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
   Θα περάσω σίγουρα απ' το ιστολογιο σου.
   Φιλάκια ...

   Διαγραφή