Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Σαν σήμερα τι;

Γεια σας ...
25η Μαρτίου 2014 σήμερα και οι βόλτες στην θάλασσα συνεχίζονται ...


Συνεχίζοντας ...

Σαν σήμερα ο πατέρας μου μικρή με ρώταγε τι γιορτάζουμε 
και εγώ χαρούμενη του απαντούσα τ' ακόλουθα:

 


Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Στις 25 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια.
Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε από τα νότια διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου επειδή εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη ώστε να επιτευχθεί ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και θάλασσα.
Γύρω στα μέσα του Μαρτίου του 1821 σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια εναντίον των Τούρκων και το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα εκδηλώθηκαν οι πρώτες συλλογικές επαναστατικές πράξεις: Στις 21 στα Καλάβρυτα, στις 22 στη Μάνη, στις 23 στην Καλαμάτα και στις 24/25 στην Πάτρα και σ’ όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου καθώς και σε άλλες περιοχές (Σάλωνα, Γαλαξίδι, Λειβαδιά, Αταλάντη).
Τον Απρίλιο η επανάσταση απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Στους επόμενους μήνες η επανάσταση απλώθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Ως ημέρα κήρυξης της Επαναστάσεως αναγνωρίζεται επίσημα η 25η Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα συγκεντρώθηκε στην Αγία Λαύρα μεγάλο πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε και κήρυξε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα. Εκεί, παρουσία προκρίτων και οπλαρχηγών, υψώθηκε το λάβαρο του αγώνα και δόθηκε ο όρκος «Ελευθερία ή θάνατος», ενώ οι πολεμιστές κρατούσαν γυμνά τα σπαθιά τους και τα καριοφίλια βροντούσαν.
Έκτοτε, η 25 Μαρτίου γιορτάζεται από όλους τους Έλληνες και συνηθίζεται να παρουσιάζει η κάθε περιοχή τις δυνάμεις της, τους νέους και τμήμα του στρατού, που παρελάζουν σε ανάμνηση της τότε συγκέντρωσης του στρατού και της λαμπρής εκείνης ημέρας που οι σκλαβωμένοι Έλληνες έπαψαν να είναι ραγιάδες.

Σας αφήνω με ένα βιντεάκι που αγαπώ πολύ.Ένα απόσπασμα από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους.

Η Θελησή μου βράχος


Στίχοι:Διονύσιος Σολωμός
Μουσική:Γιάννης Μαρκόπουλος
Πάλι μου ξίπασε τ’ αυτί γλυκιάς φωνής αγέρας.
Κι έπλασε τ’ άστρο της νυχτός και τ’ άστρο της ημέρας.
Του πόνου εστρέψαν οι πηγές από το σωθικό μου,
έστρωσ’ ο νους κι ανέβηκα πάλι στον εαυτό μου.

Ήταν με σένα τρεις χαρές στην πίκρα φυτρωμένες,
όμως για μένα στη χαρά τρεις πίκρες ριζωμένες.
Χιλιάδες ήχοι αμέτρητοι, πολύ βαθιά στη χτίση
η Ανατολή τ’ αρχίναγε κι ετέλειωνέ το η Δύση.

Έστρωσ’ , εδέχθ’ η θάλασσα άντρες ριψοκινδύνους
κι εδέχθηκε στα βάθη της τον ουρανό κι εκείνους.
Κι όπου η βουλή τους συφορά κι όπου το πόδι χάρος.
Η δύναμή σου πέλαγο κι η θέλησή μου βράχος.

Αυτά για σήμερα.

Σας ευχαριστώ για τα σχολιά σας.

Φιλάκια ...

10 σχόλια:

 1. Πολύ όμορφα τα λόγια που έγραψες....καλό σου απόγευμα :)
  Χρόνια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ωραία ανάρτηση Μαρία Έλενα!!!Χρόνια Πολλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όταν ήσουν μικρή ήξερες τόσα πολλά!!!!!!!!!!! Με εντυπωσίασες!!!!!!!!!!!! Υπέροχη ανάρτηση!!!!!!!! Χρόνια πολλά για τη χθεσινή ημέρα!
  Καλησπέρα Μαρία Έλενα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ Άννα
   Ήξερα πολλά γιατί μου άρεσε η ιστορία.
   Φιλάκαι ...

   Διαγραφή
 4. Ευτυχώς που υπαρχουν και αυτές οι γιορτες να μας υτμήζουν οτι κάποιοι έχυσαν το αιμαι τους για να είμαστε εμεις τωρα ελευθεροι .. αλλα απο οτι βλ΄΄επω σιγια.. σιγα .. θα σταματήσουν και αυτά..στα σχολεια δεν θα τα διδάσκονται τα παιδια.. και θα ξεθωριασει συμφαιρει σε κάποιυους Ελενα μου να μην θυμόμαστε.. ποιοι είμαστε... η περηφανια και η ιδέα Πτρίδα.. στην καινούργια γενια δε θα υπαρχουν...θα τα φάει και αυτά οι παγκοσμιοποίηση...ας τα κρατήσουμε ΄΄οσο μπορούμε περισσότερο....... φιλακιαααααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή