Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Πάμε στα ψηλά θέλετε;

Γειά σας ..
Περάσαμε λίγο δύσκολα αυτές τις μέρες 
με ένα προβληματάκι που είχαμε 
αλλά σήμερα θέλησα να πάω στην θάλασσα.


Καλοκαίριασε πια και η καρδιά μου ζητάει συνέχεια θάλασσα.
Σήμερα θα ταξιδέψουμε στο πιο όμορφο νησί των Εφτανήσων
την Ζάκυνθο που την λατρεύω.


Η πιο ξακουστή περιοχή του νησιού είναι η Μπόχαλη, η οποία βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο της πόλεως της Ζακύνθου και απέχει μόλις 2 χμ από αυτήν. 



Από εκεί η θέα είναι μαγευτική καθώς μπορούμε να θαυμάσουμε από ψηλά όχι μόνο την πόλη αλλά και το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου που εκτείνεται μπροστά σου, το λιμάνι, το Αργάσι και τον κόλπο του Λαγανά.


Είναι από τις παλαιότερες γειτονιές της Ζακύνθου καθώς αποτέλεσε την πρώτη περιοχή επέκτασης της παλιάς πρωτεύουσας που κάποτε βρισκόταν μέσα στο κάστρο. Λόγω των σεισμών τα αρχοντικά της έχουν καταρρεύσει αλλά αξίζει να περπατήσετε στα στενά της με τα παλιά σπίτια. 



 Το παράξενο σχήμα των λοφίσκων σε συνδυασμό με τις αρμονικές αντιθέσεις των χρωμάτων δημιουργούν μια θαυμάσια ατμόσφαιρα. Ένας μικρός ανήφορος σε οδηγεί στο λοφίσκο του Αντίλαλου, λίγο πριν το χωριό.


Ο λόφος της Μπόχαλης είναι κατάφυτος από ελαιόδεντρα και πεύκα. Παίρνοντας τον κεντρικό δρόμο προς την Μπόχαλη φτάνουμε στην κεντρική πλατεία του προαστίου αυτού όπου βρίσκονται πολλά μαγαζιά για φαγητό, ποτό κτλ. Στην αριστερή πλευρά της πλατείας βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με το βυζαντινό εικόνισμα της Θεοτόκου. Αρκετά τμήματα του ναού εκλάπησαν από την παλιά εκκλησία της Χρυσοπηγής του 16ου αιώνα που αρχικά βρισκόταν μέσα στο Κάστρο. 



Μέσα στο ναό μπορούμε να θαυμάσουμε το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εικόνα της Παναγίας που έχει επενδυθεί με ασήμι ενώ η μορφή της από το πέρασμα του χρόνου έχει αλλοιωθεί. Η εικόνα αυτή χρονολογείται από το 848.Το πανηγύρι της Παναγίας γίνεται την Παρασκευή του Πάσχα. Συνεχίζοντας τον ανήφορο φτάνεις στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται το βενετσιάνικο κάστρο. Περνώντας την πύλη των λεόντων του κάστρου βρίσκεσαι στο εσωτερικό του, που αποτελεί αληθινό μνημείο της ιστορίας του νησιού. Τα τείχη του προστάτευαν τους κατοίκους από τις επιθέσεις των Τούρκων και των πειρατών. 



Η περιοχή της Μπόχαλης ήταν από τις πρώτες περιοχές που αναπτύχθηκαν από πολύ παλιά καθώς η πρωτεύουσα του νησιού ήταν μέσα στο Ενετικό Κάστρο το οποίο βρίσκεται εκεί. Οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να διατηρήσουν την παράδοση με παραδοσιακά χτίσματα. Οι δρόμοι μέσα στο χωριό είναι λιθόκτιστοι διατηρώντας την παλιά αρχιτεκτονική του νησιού.


Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές Αποδράσεις

Μπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή:
http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html
 
Ιστολόγια που συμμετέχουν:  

http://ekfrastite.blogspot.gr/ 
 http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/
  

Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας.
Φιλάκια ...

12 σχόλια:

  1. Απόλαυσα την όμορφη βόλτα στην Μπόχαλη! Με την πρώτη ευκαιρία θα συμμετέχω κι εγώ. Σε ευχαριστούμε! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχολιό σου.
      Όποτε θελήσεις να συμμετέχεις ενημερωσέ με
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφη η περιήγησή σου Μαρία-Έλενα!!!
    Η Ζάκυνθος είναι το αγαπημένο μου νησί, και μάλιστα έχω περάσει εκεί όλα τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων! Στις Αλυκές!
    Να'σαι καλά! Φιλάκια πολλά! :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την λατρεύω την Ζάκυνθο και κάθε χρόνο την επισκέφτομαι.
      Σ' ευχαριστώ για το σχολιό σου.
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή
  3. Αγαπημένη η Ζάκυνθος. Από την Μπόχαλη έχεις την πιο όμορφη θέα προκειμένου να απολαύσεις το ποτό σου ή τον καφέ σου.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοναδική η Ζάκυνθος.
      Έχει πράγματι την πιο όμορφη θέα.
      Ευχαριστώ για το σχολιό σου.
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή