Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Γαλάζια η θάλασσα ...

Γεια σας ...
Μάλλον το καλοκαίρι έχει έρθει
αλλά θέλω να το νιώσω
λίγες μέρες ακόμα στις βόλτες μου
για να είμαι σίγουρη.


Πριν συνεχίσω θα ήθελα να πω συγχαρητήρια στην Εθνική μας
που με ένα όμορφο παιχνίδι μας έβαλε στους 16 του Μουντιάλ.
Να της αφιερώσω και ένα τραγούδι:



Η θάλασσα πάντα μου άρεσε και δεν θα μπορούσα να βρίσκομαι μακριά της.
Με κάνει να νιώθω όμορφα όποτε την βλέπω.
Σήμερα θα επισκεφτούμε ένα όμορφο μέρος, το Ξυλόκαστρο.


Το Ξυλόκαστρο είναι παραθάλασσια κωμόπολη της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας. Είναι έδρα του δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 5.500 μόνιμους κατοίκους. 
 

Κάθε καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες επισκέφτες και είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Σημεία ενδιαφέροντος είναι το πευκοδάσος του Πευκιά και οι παραλίες της περιοχής. Απέχει 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 100 χιλιόμετρα από την Πάτρα.



 Το Ξυλόκαστρο πήρε το όνομά του από ένα ξύλινο στρατώνα στην περιοχή που λειτουργούσε ο παρατηρητήριο κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Ο στρατώνας βρισκόταν στη δυτική πλευρά του λόφου «Κατή τον Πεύκο», πάνω από τη σημερινή πόλη, κοντά στον ποταμό Σύθα. Από εκεί η φρουρά μπορούσε να ελέγχει την κίνηση στον Κορινθιακό κόπλο και εποπτεύει το λιμάνι των Αριστοναυτών.



 Επίσης είχε οπτική επαφή με τα κάστρα του Ζεμενού και της Πελλήνης και μπορούσε να ενημερώνει την διοίκησή τους με σήματα καπνού. Ο στρατώνας ονομάστηκε από τους ντόπιους ξύλινο κάστρο και από αυτόν η περιοχή η οποία περιλαμβάνει τους συνοικισμούς Υψηλά Αλώνια, Μερτικέϊκα, Γεωργαντέϊκα και Ρίζα ονομάστηκε Ξυλόκαστρο. Κατά τον 18ο αιώνα αποκαλούταν Οξώκαμπος.


Στην περιοχή αρχικά υπήρχε ένα μεγάλο πευκοδάσος και στον 18ο αιώνα το Ξυλόκαστρο είχε λίγα σπίτια και μερικές αποθήκες. Το δάσος στη συνέχεια αποψιλώθηκε για να καλλιεργηθεί η γη και από το αρχικό δάσος έχει απομείνει μόνο ο Πευκιάς επειδή βρίσκεται σε αμμώδες έδαφος. 

 
Στο Ξυλόκαστρο καλλιεργούνταν σταφίδα με την παραγωγή να φτάνει 1.300.000 ενετικά λίτρα που απέφερε στο Ξυλόκαστρο έσοδα 500.000 δραχμών. Η σταφίδα μεταφερόταν στην Πάτρα με πλοιάρια, από όπου εξαγόταν κυρίως στην Αγγλία.


 Το Ξυλόκαστρο έγινε γνωστό στους ξένους οι οποίοι άρχισαν το επισκεύτονται τις αρχές του 20ού αιώνα και το αποκαλούσαν ανθούπολη λόγω των πολλών λουλουδιών του. Το 1906 στην περιοχή του Ξυλόκαστρου εμφανίστηκαν οι πρώτοι γυμνιστές στην Ελλάδα. Το Ξυλόκαστρο κρίθηκε επίσημα ως θερινή διαμονή των ξένων το 1919 και το επίσκευτονταν διάφοροι επώνυμοι (πχ. βασιλιάδες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί). 


Το Ξυλόκαστρο έγινε λουτρόπολη. To 1923 ιδρύθηκε με δωρεά του Σωτήρη Κροκιδά το Κροκίδειον Δημοτικόν Σχολείον. Στον Πευκιά λειτουργούσε κατασκήνωση των αδελφών Τυπάλδου. Στην κατασκήνωση παραθέριζαν κυρίως ξένοι. Ο τουρισμός οδήγησε το Ξυλόκαστρο σε οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών ζωής.


 Τη δεκαετία του 1970, το πρόβλημα της ύδρευσης λύθηκε με την μεταφορά νερού από το Γελλήνη. Η κατασκήνωση Τυπάλδου έκλεισε. Τη δεκαετία του 1970 τα νεοκλασσικά σπίτια με πλούσιο διάκοσμο άρχισαν να αντικαθίστανται με πολυκατοικίες. Αυτά τα σπίτια χτίστηκαν σε μια προσπάθεια οι κάτοικοι να αποκτήσουν σπίτι πιο όμορφα διακόσμο από τους γείτονές τους. Οι πολυκατοικίες χτίστηκαν στο παραλιακό δρόμο.




Στο τέλους του 20ού αιώνα άρχισε η ανάπλαση του Ξυλόκαστρου. Κατασκευάστηκε το υπαίθριο θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης», το κλειστό θέατρο «Άγγελος Σικελιανός», το γενικό και τεχνικό Λύκειο Ξυλόκαστρου, το 2° Γυμνάσιο Ξυλόκαστρου, το 3° Δημοτικό Σχολείο «Βαρδάβειον», το 1ο Νηπιαγωγείο «Λίλιαν Βουδούρη» και το 2° Νηπιαγωγείο στον οικισμό Αριστοναύτες. Επίσης κατασκευάστηκε γήπεδα τένις και μια μαρίνα στις όχθες του ποταμού Σύθα και επισκευάστηκε το 1° Δημοτικό Σχολείο. Επίσης το Ξυλόκαστρο γνώρισε πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη, καθώς διοργανώθηκαν αγώνες μπιτς βόλεϊ και συναυλίες.

Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές Αποδράσεις

Μπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή:
http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html
 




Ιστολόγια που συμμετέχουν:  
http://ekfrastite.blogspot.gr/ 
 http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/







Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας.






Φιλάκια ...

11 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρία Έλενα
    Το Ξυλόκαστρο είναι μια όμορφη πόλη και άξιζε το αφιέρωμά σου σήμερα.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά αυτό σου το μπλόγκ δεν το είχα πάρει χαμπάρι!!!!!!!!!! Χαίρομαι που αφορμή να το γνωρίσω ήταν η εκδρομή σου στο όμορφο κι αγαπημένο Ξυλόκαστρο. Εκεί έζησε η μαμά μου τα πρώτα της χρόνια και έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από καποια καλοκαίρια που περάσαμε εκεί και από τα γύρω χωριά που επισκεφθήκαμε.
    Νά'σαι καλά, Μαρία Έλενα μου, και να μας παρουσιάζεις όμορφα θαλασσινά μέρη, όπως σου αρέσει να το κάνεις.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Μαρία Άννα για το σχολιό σου.
      Αν θες μπορείς να πάρεις και εσύ μέρος.
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή
  3. Αν και το είχα ακουστά σαν μέρος δεν έχω πάει ποτέ...!
    Φαίνεται πολύ ωραίο!
    Να περνάς όμορφα.....καλή συνέχεια σε ότι κάνεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπραβο στην Εθνικη μας και ζήτω μας!

    Υγ. Τα κυματα στις φωτογραφίες με κάνουν να κολλάω με τις εκάστοτε λήψεις! Μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Αριάδνη
      Πολλά μπράβο στην Εθνική μας.
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή
  5. καλημέρα..απολαυσα την αναρτηση σου πληροφορίες και φωτογραφίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με ταξίδεψες και μόνο από τις φωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή