Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Μια πόλη αγκαλιασμένη ...

Γεια σας ...
Λίγες μέρες μένουν ...
και ο πιο όμορφος Άυγουστος
θα τελειώσει αλλά ...
εγώ δε το βάζω κάτω και 
συνεχίζω τις βόλτες μου στην θάλασσα.
Σήμερα θα σας ξεναγήσω σε ένα πολύ όμορφο μέρος
την Ιτέα.


  Η Ιτέα βρίσκεται 13 χλμ. νότια της Άμφισσας αγκαλιασμένη από τον Κορινθιακό κόλπο. Μαζί με την γειτονική Κίρρα, είναι χτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου κόλπου.
Πίσω από την γραφική Ιτέα απλώνεται ο ελαιώνας της Άμφισσας , περιτριγυρισμένη από τα όμορφα βουνά της Γκιώνας και του Παρνασσού, πάνω στον οποίο μπορείτε να διακρίνεται τους Δελφούς και το Χρισσό.

Η Ιτέα είναι μια νέα πόλη που ιδρύθηκε το 1830 και πιθανόν οφείλει το όνομά της οφείλεται στις πολλές ιτιές που φύτρωναν παλαιότερα στην περιοχή. Σήμερα, έχει πληθυσμό 9.000 κατοίκους περίπου.


Η Ιτέα αποτελεί αξιόλογο παραθεριστικό κέντρο καθώς και το σημαντικότερο και μεγαλύτερο λιμάνι του Νομού Φωκίδας. Στο εμπορικό της λιμάνι φορτώνονται οι βωξίτες από τα μεταλλεία βωξίτη που λειτουργούν στην περιοχή. Η υπερσύγχρονη μαρίνα που διαθέτει έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 250 σκαφών.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και στην έναρξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας  στις 17 Σεπτεμβρίου το 1827. Τότε, το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο η ¨Καρτερία¨ με οδηγό της ελληνικής ναυτικής δύναμης τον φιλέλληνα Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ, κατάφερε να βυθίσει ολόκληρη την τουρκική ναυαρχίδα. Το γεγονός έλαβε χώρα στην Σκάλα Σαλώνων, στον όρμο της Αγκάλης.



Η λαμπερή και σύγχρονη κωμόπολη της Ιτέας ξεχωρίζει για το άρτιο ρυμοτομικό σχέδιο που διαθέτει, προσφέροντας στους επισκέπτες άνεση και λειτουργικότητα.

Οι γραφικές δεντροφυτεμένες πλατείες και ο παραλιακός δρόμος ¨Ακτή Ποσειδώνος¨, ενδείκνυνται για μια βόλτα στην πόλη, που σε συνδυασμό με την καταπληκτική θέα, θα σας μείνει αξέχαστη. 

Η Ιτέα, τα τελευταία χρόνια, έχει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα να προσφέρει στους επισκέπτες της άριστες επιλογές διαμονής. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία και κάμπινγκ περιμένουν να σας φιλοξενήσουν και να σας προσφέρουν τις εξαιρετικές υπηρεσίες τους για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή.

Γραφικά ταβερνάκια, ψαροταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια στην παραλία της Ιτέας, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και μια πληθώρα γεύσεων με θέα τον Κορινθιακό κόλπο και την Πελοπόννησο.

Υπάρχουν πολλές όμορφες και πεντακάθαρες αμμουδιές όπως το Τροκαντερό κα το Μαϊάμι που είναι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες καθώς και οι πανέμορφες παραλίες του Ξενία, της Ευαγγελίστριας, Βραχάκια και Αι Γιάννης που θα απολαύσετε στιγμές γαλήνης και ηρεμίας.


Οι παραλίες της Ιτέας, άλλες οργανωμένες πλάζ, άλλες ελεύθερες αμμουδιές θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Η όμορφη και ζωντανή κωμόπολη της Ιτέας φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις όπως συνέδρια, κολυμβητικούς αγώνες διεθνούς φήμης καθώς και το ράλι ¨Ακρόπολις¨ και ¨Ολύμπιον¨.

Φημισμένο είναι και το χωριό Κίρρα που απέχει 2 χλμ. από την Ιτέα και διαθέτει πολλά αξιοθέατα και πανέμορφες παραλίες.


Η Ιτέα συνδυάζει βουνό και θάλασσα και είναι ιδανική και για κοντινές αποδράσεις στο βουνό. Από την παραλία της Ιτέας διακρίνεται το κοντινό Γαλαξίδι και η Πελοπόννησος. Από τον καταπράσινο λόφο των Αγίων Αναργύρων, η θέα θα σας μαγέψει!


Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές Αποδράσεις
Μπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή:
http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html  

Ιστολόγια που συμμετέχουν:  

  http://ekfrastite.blogspot.gr/ 
 http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/

Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας.
Φιλάκια ...

4 σχόλια:

  1. Παρα πολύ ομορφο μέρος η Ιτέα.. ποτέ δεν είχα δσει φωτογραφίες αυτού του τόσο ομορφου τόπυ Μαρά Ελενα μου .. να είσαι καλα που μας ταξίδεψες και μας μόρφωσες με τις φωτο σου και τις πληροφορίες σου για την Ιτέα.. φιλακιααααα καλο Σαββατοκύριακο .. και... συνέχισε τις βόλτες σου... ακομα καλοκαιρακι είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι Ρούλα είναι πολύ όμορφο μέρος.
      Η Ελλάδα έχει μοαναδικά μέρη.
      Σ' ευχαριστώ πολύ.
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται πάρα πολύ όμορφο μέρος!
    Η αλήθεια είναι ότι δεν το γνώριζα....πόσες ομορφιές κρύβει η Ελλάδα μας :)))
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή