Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Στο νησί του Οδυσσέα ...

Γεια σας ...
Με ένα μαγικό ήλιο ξύπνησα σήμερα
και η βόλτα στην θάλασσα μονόδρομος.


Θα ΄θελα να θυμηθώ όμορφες στιγμές σήμερα
και να σας ταξιδέψω σε ένα πανέμορφο νησί
που όσοι δε το έχετε επισκεφτεί αξίζει να το κάνετε.

Αυτό είναι η Ιθάκη του πολυμήχανου Οδυσσέα.


Η Ιθάκη είναι το δεύτερο μικρότερο κατοικημένο νησί των Επτανήσων. Η έκτασή του είναι 29τμ. και αποτελείται από 2 χερσονήσους που είναι σχεδόν ίσες στο μέγεθος και ενώνονται από τον κόλπο Αετός. Το νησί είναι μακρύ και στενό και βρίσκεται  2 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλλονιάς.  


 Δεδομένου ότι το νησί δεν έχει αεροδρόμιο, οι περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν στην Ιθάκη με πλοίο από την Κεφαλλονιά. Το  ψηλότερο βουνό της Ιθάκης  είναι  ο Νήριτος  (800μ.). Το Βαθύ είναι η πόλη της Ιθάκης από τα ενετικά  χρόνια και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια παγκοσμίως.


 Η Ιθάκη θεωρείται ότι έχει ονομαστεί από το γιο ενός Κεφαλλονίτη βασιλιά, τον Ιθάκη, ο οποίος εγκαταστάθηκε εδώ και μαζί με τον αδελφό του έχτισε μια πηγή που παρείχε νερό σε ολόκληρο το νησί. Είναι γνωστό ότι στα Μυκηναϊκά χρόνια η Ιθάκη ήταν το κέντρο της Κεφαλλονιάς. Έχουν βρεθεί στην Ιθάκη αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από 4000 - 3000 π.Χ.


 Η Ιθάκη είναι γνωστή ως η πατρίδα του Οδυσσέα. Αν και δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη αρχαιολογική ανακάλυψη για να υποστηρίξει όσα έγραψε ο Όμηρος για την γέννηση του Οδυσσέα στο νησί, γράφει: «δεν υπάρχουν ίχνη, ούτε  λιβάδια. Αυτό είναι ένα πετρώδες αυστηρό νησί, αταίριαστο για τα άλογα, αλλά όχι τόσο δυστυχές, παρά το μικρό του μέγεθος». 


Ο Οδυσσέας μετά από τους τρωικούς πολέμους υπόμεινε δοκιμασίες 10 ετών για να φτάσει πίσω στο σπίτι του στην Ιθάκη και τη σύζυγό του Πηνελόπη. Λόγω αυτού πολλοί θεωρούν ότι η Ιθάκη συμβολίζει το ταξίδι και το πεπρωμένο της ζωής. Σε ένα ποίημα του ο Καβάφης  γράφει «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νά 'ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις».


Η Ιθάκη, όπως και τα περισσότερα Επτάνησα, έχει περάσει στο παρελθόν σε ξένη κατοχή. Έχει κατακτηθεί από Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Νορμανδούς, Φράγκους, Τούρκος, Βενετούς, Γάλλους και Βρετανούς έως ότου κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1864 για να ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιόνιου. 


 Ο καταστρεπτικός σεισμός το 1953 ισοπέδωσε ένα μεγάλο μέρος του νησιού. Επομένως πολλά από τα κτήρια δεν είναι άνω των 50 ετών και τα νέα κτήρια έχουν χτιστεί με αντισεισμικό τρόπο. Η ενετική επιρροή είναι έντονη με το καλύτερο παράδειγμα της την πόλη του νησιού, το Βαθύ


Το άγαλμα του Οδυσσέα κοσμεί το λιμάνι της Ιθάκης. Το έργο είναι διπλής όψεως: από τη μια ο Οδυσσέας ρωμαλέος και αγέρωχος ατενίζει την θάλασσα και ό, τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Στην πίσω όψη, ένας γερασμένος και κουρασμένος Οδυσσέας, τραβάει κουπί με μεγάλη ένταση, στο δύσκολο δρόμο της επιστροφής στην Ιθάκη.


 
Το δισυπόστατο άγαλμα του Οδυσσέα βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού της Ιθάκης, στο μικρό μόλο κοντά στην πλατεία στο Βαθύ. Είναι έργο της γλύπτριας Κορίνας Κασσιανού, που κατάγεται από την Ιθάκη και το ανέλαβε μετά από υποβολή των σχεδίων στο Δήμο Ιθάκης. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν τον Αύγουστο του 2011.


 Η σύνθεση αποδίδει τον ομηρικό ήρωα σε μέγιστο βαθμό και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες που σπεύδουν να φωτογραφηθούν. Το άγαλμα του Οδυσσέα δεν αφήνει κανέναν απαρατήρητο. Το πρόσωπο και το σώμα του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης αποδίδουν σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα του: σκληρός, αγέρωχος, αδυσώπητος κι επίμονος. Ένας βασιλιάς που κυριαρχεί το τοπίο, το άγαλμα του Οδυσσέα από τότε που τοποθετήθηκε εδώ έδωσε νέα εικόνα στην Ιθάκη.


 Η Ιθάκη προσφέρετε για περπάτημα με ένα μυθικό τοπίο. Με τις γραφικές πόλεις όπως το Κιόνι και τις Φρίκες, η Ιθάκη είναι ένα υπέροχο νησί για να εξερευνήσετε. Το  νησί είναι ήρεμο και τέλειο για χαλαρωτικές διακοπές.




 Έχει πολύ καθαρές θάλασσες και είναι ότι καλύτερο για να κολυμπήσετε με αναπνευστήρα, αφού υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και χρώματα ψαριών για να δείτε.


 Το νησί έχει προσελκύσει πολλές διασημότητες όπως τον πρίγκιπα της Ουαλίας, την πριγκίπισσα Νταιάνα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, όπου πέρασε μέρος του μήνα του μέλιτός εδώ. Μετά από μια επίσκεψη θα δείτε γιατί ο Οδυσσέας αγωνίστηκε 10 χρόνια να φτάσει πίσω στο σπίτι του, σε αυτό το υπέροχο νησί.


 Το Βαθύ, η πρωτεύουσα της Ιθάκης, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του νησιού. 




Το χωριό Σταυρός είναι το δεύτερο σε πληθυσμό. Άλλα χωριά είναι η Εξωγή, η Ανωγή, το Κιόνι και οι Φρίκες, που έχουν λίγους κατοίκους κι έχουν διατηρήσει έντονα την αυθεντικότητα και την παρθένα ομορφιά τους. 




Η πρωτεύουσα έχει αναχθεί σε παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό από την ελληνική νομοθεσία το 1998.


 Το νησί της Ιθάκης, ανάμεσα τις πολλές ομορφιές του, διαθέτει υπέροχες παραλίες με μικρά λευκά βότσαλα ή λεπτή, ανοιχτόχρωμη άμμο.




Τα πυκνοφυτεμένα δέντρα που φτάνουν μέχρι τα κρυστάλλινα, σμαραγδένια νερά του Ιονίου, που στραφταλίζουν κάτω από τον μεσογειακό ήλιο. Το τοπίο στο σύνολό του δεν απέχει καθόλου από έναν επίγειο παράδεισο.


 Όποιος δε το έχει επισκεφτεί το συστήνω ανεπιφύλακτα 
για τις όμορφες στιγμές που θα περάσει εκεί.

 Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές Αποδράσεις
 
 Μπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή: http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html


Ιστολόγια που συμμετέχουν:    

  http://ekfrastite.blogspot.gr/ 
 http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/
Σας ευχαριστώ για τα όμορφα σχολιά σας.
Φιλάκια ... 

4 σχόλια: