Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ένα νησί γεμάτο ζωντάνια ...

Γεια σας ...
Η θάλασσα είναι η λατρεία μου
και ειδικά το καλοκαίρι είμαι συνέχεια εκεί.


Για ένα νησί μοναδικό θα σας μιλήσω σήμερα.

Αυτό είναι οι Σπέτσες.



Κοντινές, αρχοντικές, κοσμοπολίτικες, οι Σπέτσες είναι από τα κλασικά νησιά του σαββατοκύριακου – και όχι μόνο. Εμπορικό κέντρο και ψυχή του νησιού η Ντάπια, η πλατεία της Επανάστασης, όπου βρισκόταν το πυροβολείο του νησιού, με τα κανόνια, τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα στρωμένα με βότσαλα σε περίτεχνους σχεδιασμούς δρομάκια.


Γύρω από την πλατεία βρίσκονται, εκτός από τα περισσότερα μαγαζιά, το λιμανάκι όπου φτάνουν τα δελφίνια και τα σπουδαιότερα μουσεία. Πέρα από την κλασική βόλτα προς το παλιό λιμάνι με τους ταρσανάδες, αξίζει ένας περίπατος προς το Καστέλλι, το οποίο θυμίζει χωριό – αν και απέχει μόλις λεπτά από την κοσμική Ντάπια. Στο νησί δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, μπορείτε όμως να ενοικιάσετε μηχανάκι ή ποδήλατο. Στις παραλίες της βόρειας πλευράς, που είναι και οι καλύτερες, θα φτάσετε με καΐκι ή θαλάσσιο ταξί από το λιμάνι ή με δικό σας μέσο.


Πιο κοντά στο κέντρο αξίζει η παραλία της Αγίας Μαρίνας με την οργανωμένη πλαζ. Απέναντι βρίσκεται η περίφημη Σπετσοπούλα, το νησί του Νιάρχου. Το παλιό λιμάνι και η Κουνουπίτσα, ανατολικά και δυτικά του λιμανιού αντίστοιχα, είναι οι δύο βασικοί πόλοι έλξης πέρα από την Ντάπια. Η διαδρομή μέχρι το παλιό λιμάνι, το κέντρο της βραδινής ζωής με τα καλά εστιατόρια και τα δημοφιλή κλαμπάκια, είναι ιδιαίτερα γραφική με επιβλητικά αρχοντικά.


 Κοντά του βρίσκονται το εκκλησάκι της Παναγιάς της Αρμάτας και ο Κήπος του Κανονιοστασίου του Μέξη Χατζηγιάννη, που προσφέρεται για βόλτα. Στην Κουνουπίτσα πάλι, σε μια πευκόφυτη έκταση, δεσπόζει μί από τις πιο φημισμένες σχολές της χώρας, η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος. Ο εσωτερικός δρόμος που ξεκινά από την Ντάπια οδηγεί στο Καστέλλι, απ’ όπου οι λάτρεις της πεζοπορίας θα περπατήσετε στο λεγόμενο δάσος των Σπετσών απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο και τη θέα στον Αργοσαρωνικό.

 Οι φουλ του πεύκου Άγιοι Ανάργυροι παραμένουν από την εποχή της ελληνικής ταινίας «Τζένη, Τζένη» η καλύτερη παραλία του νησιού – επιβάλλεται η βουτιά στη Σπηλιά του Μπεκίρη. Πιο μικρή, αλλά εξίσου όμορφη και πνιγμένη στα πεύκα είναι η Αγία Παρασκευή ( χωρίς ξαπλώστρες ), ενώ στην ίδια πλευρά θα βρείτε την Ξυλοκέριζα ( κρύα νερά, βραχάκια και καντίνα ), τη Ζωγεριά ( οργανωμένη, με ταβέρνα ) και τον Βρέλλο ( οργανωμένη, με beach bar ), στις οποίες θα πάτε με καΐκι ή μηχανάκι ( σε ορισμένες πηγαίνει και λεωφορείο ).



 Μετά την Κουνουπίτσα, και μπροστά από την Κοργιαλλένειο, υπάρχουν οργανωμένες παραλίες με beach bar. Πιο κοντά στην πόλη, ξεχωρίζει η οργανωμένη πλαζ της Αγίας Μαρίνας με θέα στη Σπετσοπούλα. 

 Όποιος δε το έχει επισκεφτεί το συστήνω ανεπιφύλακτα 
για τις όμορφες στιγμές που θα περάσει εκεί.

 Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές Αποδράσεις
 
 Μπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή: http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html
Ιστολόγια που συμμετέχουν:    
  http://ekfrastite.blogspot.gr/ 
 http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/
 
 
Σας ευχαριστώ για τα όμορφα σχολιά σας.
Φιλάκια ...

9 σχόλια:

  1. Υπέροχη η ξενάγηση σου Μαρία Έλενα! Όντως πρόκειται για ένα καταπληκτικό νησί! Πριν κάποια χρόνια το είχα επισκεφθεί και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις.... φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μοναδικό νησί και τόσο κοντά στον Πειραιά.
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή
  2. ωραία... κάθε Ελληνικό νησί κρυβει μία μεγάλη ιστορία... καλά να περνάς! τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχες οι Σπέτσες! Έχω πάει και ναι το συνιστώ και εγώ ανεπιφύλακτα. Όμορφα μας το περιέγραψες
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πωπω ήατν σαν να ταξίδεψα! πήγε πέρσι το Καλοκαίρι η μητέρα μου και της άρεσε αρκετά!
    Εύχομαι κάποια στιγμή να το επισκεφτώ κι Εγώ!
    Καλό απόγευμα Μαρία 'Ελενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή