Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

Στο Πάρκο Θερβάντες ...

Γεια σας ...
Η γιορτή της Μαρκέλλας πέρασε
και όλοι περάσαμε πολύ όμορφα.

 Χρωστάω μια κλήρωση με όλους όσους μου ευχηθήκατε
και αφού την εκανα  Ο κόσμος της Ράνιας κερδίζει 
ένα δώρο από μένα.
Ας στείλει την διευθυνσή της στο marelene13@gmail.com
και εγώ όταν το φτιάξω θα της στείλω το δώρο της.

Οι βόλτες στην θάλασσα συνεχίζονται...Θα σας ταξιδέψω για ακόμα μια φορά σε ένα όμορφο μέρος,
στην Ναύπακτο και σε ένα πάρκο που υπάρχει εκεί
με το όνομα "Πάρκο Θερβάντες".


Στο λιμάνι της πόλης υπάρχει πάρκο αφιερωμένο στη Ναυμαχία του Λεπάντο, 7 Οκτωβρίου 1571, κατά την οποία ο χριστιανικός στόλος καταναυμάχησε τον μουσουλμανικό που αποτελούνταν από περισσότερες από διακόσιες γαλέρες και εκατό βοηθητικά πλοία.


 
Στην είσοδο του πάρκου δεσπόζει το άγαλμα του Μιγκέλ Θερβάντες, που έχασε το αριστερό του χέρι κατά τη ναυμαχία και πιάστηκε αιχμάλωτος, μέχρι την πληρωμή λύτρων για την απελευθέρωσή του. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ήταν η μεγαλύτερη σύγκρουση στην ιστορία του κωπήλατου Ναυτικού με χρήση πυροβόλων όπλων.

 
Ο Θερβάντες πήρε μέρος (στις 7 Οκτωβρίου του 1571) στη ναυμαχία της Ναυπάκτου και τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό του χέρι. Ήταν αξιωματικός στο πολεμικό πλοίο «Μαρκησία», και ζήτησε ο ίδιος να μπει στη φωτιά της Ναυμαχίας, παρ' ότι ήταν άρρωστος, με πυρετό εκείνη τη μέρα, που επρόκειτο να χαράξει τη ζωή του και θα πει αργότερα γι' αυτή τη ναυμαχία, ότι είναι «το πιο δοξασμένο γεγονός που είδαν ποτέ ή θα δουν οι αιώνες»!


Σίγουρα, ο Θερβάντες και οι άλλοι όλοι, που πήραν μέρος σ' αυτή την ξακουστή Ναυμαχία του Lepanto, δεν κυνηγούσαν «ανεμόμυλους», όπως ο Δον-Κιχώτης. Η ναυμαχία αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τύχη της Ευρώπης. Μπορεί και για την τύχη όλου του κόσμου.
Στη ναυμαχία της Ναυπάκτου αναμετρήθηκαν δυο κόσμοι διαφορετικοί. Μέχρι και σήμερα αυτοί οι κόσμοι παραμένουν το ίδιο διαφορετικοί. Επίμονα διαφορετικοί.
Ο στόλος της Ευρώπης, με το ναυτικό της Ισπανίας, της Μάλτας και της Βενετίας, έβαλε τότε απέναντί του το στόλο των Οθωμανών και κέρδισε.
Αν κέρδιζαν οι απέναντι, ο κόσμος σήμερα θα ήταν διαφορετικός.
Αρχιναύαρχος αυτού του Χριστιανικού Στόλου, που έπλευσε κατά του Οθωμανικού, ήταν ο αδελφός του Βασιλιάς της Ισπανίας, Δον Ιωάννης ο Αυστριακός.
Στις 17 Σεπτεμβρίου ο στόλος αυτός αποπλέει από τη Μεσσήνη της Ιταλίας, με προορισμό τις Ελληνικές θάλασσας, για να συναντήσει τον Οθωμανικό. Έξι 6 Γαλεάσσες, 209 Γαλέρες και 70 Φρεγάτες, είναι η δύναμη του Χριστιανικού στόλου, σύνολο 285 πλοία. Και τα πλοία αυτά μεταφέρουν δύναμη πεζικού 28.000 ανδρών από τους οποίους 8.000 ήταν Έλληνες.

Ο Οθωμανικός στόλος είναι και αυτός ένα σύμπυγμα από Αιγυπτιακά, Τουρκικά και Αλγερινά, με κορμό του τον Αιγυπτιακό στόλο και με Αρχιναύαρχο τον Καπουδάν πασά Αλί Ζαζέ μουεζίν. Ο στόλος αυτός αριθμεί 273 πλοία: 210 πλοία τύπου γαλέρας και 63 τύπου γαλιότας. Οι δυο στόλοι μοιάζουν ισοδύναμοι και στις 7 Οκτωβρίου του 1571 θα βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλο, στον κόλπο του Lepanto (Ναυπάκτου), όπως σημειώνουν οι χρονικογράφοι της Ναυμαχίας, κοντά στις νήσους Εχινάδες και το ακρωτήριο Σκρόφα.


 Ακολούθησε ο όλεθρος για τον Οθωμανικό στόλο, που απώλεσε τα περισσότερα από τα σκάφη του. Μόνο 40 από τα 273 πλοία του Οθωμανικού στόλου κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη ναυμαχία και να διαφύγουν, ενώ στο πεδίο των συγκρούσεων άφησαν 30.000 νεκρούς και 15.000 αιχμαλώτους.
Για τον Χριστιανικό στόλο οι απώλειες ήταν 15 πλοία και 8.000 νεκροί.

Για την ιστορία της θάλασσας, η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ήταν η τελευταία που έγινε με κωπήλατα πολεμικά πλοία, σφραγίζοντας έτσι μια πορεία 25 αιώνων, από τα προϊστορικά χρόνια και τα πλοία εκείνων των καιρών.
Πολλοί λένε ότι στη ναυμαχία της Ναυπάκτου αναμετρήθηκαν δυο θρησκείες με το στόλο των Χριστιανών απέναντι στο στόλο των Οθωμανών. Είναι οπωσδήποτε μια αλήθεια. Όμως δεν είναι ολόκληρη.

 


 

 Ένα πάρκο που παντού βλέπεις πως δε εδιαφέρονται 
για την ιστορία αυτής της ναυμαχίας αφού
σε όλες τις πινακίδες έχουν γράψει πάνω.

Η Ναύπακτος είναι όμορφο και όποιος δε την έχει επισκεφτεί 
την προτείνω έστω και για ένα Σαββατοκύριακο.

 Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές Αποδράσεις
Μπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή: http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html
  
Ιστολόγια που συμμετέχουν:
 
  http://ekfrastite.blogspot.gr/ 
 http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/

Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας.
Φιλάκια ...

2 σχόλια:

 1. Σ ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου και σου εύχομαι και πάλι να χαίρεσαι την κορούλα σου !! Πολύ ωραία παρουσίαση της Ναυπάκτου !!! Καλό ξημέρωμα και φιλιά !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να ' σαι πάντα τυχερή Ράνια.
   Σ' ευχαριστώ πολύ.
   Φιλάκια ...

   Διαγραφή