Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Καμμένα Βούρλα ...

Γεια σας ...
Γλυκιές ακόμα οι μέρες του Αυγούστου
και η θάλασσα μαγική.





Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα όμορφο μέρος.
Τα Καμμένα Βούρλα.




Τα Καμένα Βούρλα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας. Βρίσκεται στα ΒΔ παράλια του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, ενώ ακριβώς πίσω από την πόλη υψώνονται οι πλαγιές του όρους Καλλιδρόμου και συγκεκριμένα το όρος Κνημίς. Η ευνοϊκή θέση που είχαν τα Καμένα Βούρλα κοντά στην Αθήνα, από την οποία απέχει 175 χλμ., πάνω στηνΕ.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, και 40 μόλις χλμ. από τη Λαμία, καθώς και ο συνδυασμός θάλασσας και δασωμένου βουνού μετέτρεψαν την περιοχή σε αξιόλογο θέρετρο, κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970.




 Σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική τουριστική λουτρόπολη, προσελκύοντας κυρίως τουρίστες από κοντινές περιοχές, ειδικότερα για τις θεραπευτικές πηγές της.
Οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων έγιναν γνωστές περί το 1926, στο μεσοπόλεμο όταν ο χημικός Μιχαήλ Περτέσης ανακάλυψε ότι η περιεκτικότητα αυτών σε ραδόνιο είναι μοναδική και ανώτερη αντίστοιχων ευρωπαϊκών πηγών προσδιορίζοντας έτσι την μεγάλη ευεργετικότητά τους στον άνθρωπο. Έτσι στη δεκαετία του 1930, περίπου δέκα χρόνια μετά, άρχισε η αξιοποίησή τους και στη πόλη να χτίζονται τα πρώτα σύγχρονα ξενοδοχεία. Μεταπολεμικά τα Καμένα Βούρλα απέκτησαν πολύ μεγάλη φήμη προσελκύοντας προσωπικότητες απ΄ όλο τον κόσμο.



Σε απόσταση μόλις 8 χλμ., ακολουθώντας μια ανηφορική διαδρομή, βρίσκεται η λεγόμενη Μονή της Αγιάς, επίσημα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που η ανέγερσή της ανάγεται στον 11ο αιώνα. Η δε θέα από τη Μονή αυτή είναι εκπληκτική. Επίσης πολύ κοντά στα Καμένα Βούρλα βρίσκεται ο ιστορικός τύμβος - μνημείο των Θερμοπυλών με το επιβλητικό άγαλμα του Βασιλέως των Σπαρτιατών Λεωνίδα, ενώ σε μικρή επίσης απόσταση βρίσκεται η Καρυά, ένας από τους ομορφότερους ορεινούς οικισμούς της Φθιώτιδας.



Τα Καμένα Βούρλα είναι έδρα του δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και ο πληθυσμός τους είναι 2.742 κάτοικοι.


Για όποιον δε την έχει επισκεφτεί την συστήνω ανεπιφύλακτα.

 Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές Αποδράσεις
Μπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή: http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html
  
Ιστολόγια που συμμετέχουν:
 
  http://ekfrastite.blogspot.gr/ 
 http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/

Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας.
Φιλάκια ...

10 σχόλια:

  1. Ομορφη πόλη και έχω πάει παλιότερα !!
    Να περνάς καλά με τις γαλάζιες σου αναρτήσεις !!
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν από αρκετά χρόνια βρέθηκα εκεί για ένα Σαββατοκύριακο. Ήταν όλα τόσο όμορφα.
    Την καλημέρα μου καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακράν ομορφότερο μέρος ο Άγιος Κωνσταντίνος.Έχει ομορφότερες παραλίες,ομορφότερα καφέ,είναι πιο αμφιθεατρικό σαν μέρος.
    Δεν θέλω να φανεί αρνητικό το σχόλιο μου μα σαν μέρος είναι υπερεκτιμημένο τα Καμμένα Βούρλα.
    Να σημειώσω πως αν και είμαι από την περιοχή,δεν είμαι από τον Άγιο Κωνσταντίνο,απλώς είναι κάτι που πάντα πίστευα και συνεχίζω να υποστηρίζω.
    Όπως καιι να χει όμορφη ανάρτηση,καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα ήθελα να πάω, αλλά δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής! Ευχαριστούμε πολύ για τη βόλτα!!!
    Καλημέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή