Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Για την Αγία Σοφία ...

Γεια σας ...
Η χθεσινή βροχή δε μας πτόησε 
και η βόλτα στην θάλασσα δεν αναβλήθηκε.


Ανοίγοντας χθες τον υπολογιστή πρώτη είδηση παντού 
ήταν το ακόλουθο:

Για πρώτη φορά από το 1934 ιμάμης ανάγνωσε εντός του ναού της Αγίας Σοφίας, στίχους του Κορανίου, στην πρώτη αφιερωματική στο Ραμαζάνι εκπομπή του κρατικού TRT Diyanet. Η τελετή έγινε στο πλαίσιο του "sahur" (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας), παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος.
AdTech Ad
Για τις ημέρες του Ραμαζανιού, το οποίο ξεκινάει σήμερα, 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουλίου, η Αγία Σοφία που λειτουργεί κανονικά ως μουσείο, μετατρέπεται φέτος ως μουσουλμανικό τέμενος και καθημερινά θα αναγιγνώσκεται το Κοράνι μέσα στον ναό προς χάριν της πανηγυρικής θρησκευτικής μουσουλμανικής εκπομπής του τουρκικού ΤRT.





Μόλις το διάβασα τα έχασα και δεν ήξερα τι να πω.
Θέλησα όμως να μάθω για την Αγία Σοφία 
και την ιστορία της.


Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, γνωστός και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά Η Μεγάλη Εκκλησία, ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο . Προηγουμένως είχε υπάρξει εκκλησία του Βυζαντινού κράτους η οποίαείχε κτιστεί επί Κωνσταντίνου Α' και Κωνσταντίνου Β' (324-360 μ.Χ,) και η οποία καταστράφηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.).
Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτίσμα ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε κοντινή απόσταση από το Μέγα Παλάτιον και τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν από πυρκαγιά.
Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμ. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τις βαρβαρότητες των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Εσας ποια είναι η γνώμη σας γι' αυτό το θέμα;

Σας ευχαριστώ για τα όμορφα σχολιά σας.

Φιλάκια ...

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!!
    Μου αρέσουν πολύ οι βόλτες σου στην θάλασσα....ειδικά τώρα που καλοκαίριασε..!!!!
    Όσο για την Αγιά-Σοφιά, το άκουσα κι εγώ αυτό και δεν ξέρω τι να πω...κανονικά δεν έπρεπε να επιτραπεί, στους Έλληνες επισκέπτες δεν επιτρέπουν ούτε το σταυρό τους να κάνουν μέσα όσο υποτίθεται πως λειτουργούσε σαν μουσείο κι αυτοί μπορούν να διαβάζουν τον κοράνι και να προσεύχονται....τι να πω, "πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ναι"
    Φιλιά πολλά και να περνάς όμορφα :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σου μέρα. Και εμένα μου κακοφάνηκε...και μάλιστα όταν έχει αναγνωριστεί ως μουσείο η Αγιά Σοφιά, αλλά Ερντογάν είναι αυτός, δεν έχει όρια.
    Και αφού του ανήκει η Αγιά Σοφιά σιγά μη δείξει σεβασμό. Μόνο να τον απαιτεί ξέρει...
    Να σαι καλά
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή