Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Στο λιμάνι του Πειραιά ...

Γεια σας ...
Ο Ιούνιος δε ξέρει τι θέλει
και εγώ συνεχίζω τις βόλτες μου στην θάλασσα.


Σήμερα θα σας ταξιδέψω στον αγαπημένο μου Πειραιά
και πιο ειδικά Λιμάνι του Πειραιά.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα το όνομα "Μανίνα" ήταν γνωστό καθώς ονομάτιζε συγκεκριμένη συνοικία της περιοχής γνωστής ως "Καρβουνιάρικα". Επρόκειτο δηλαδή για μια συγκεκριμένη περιοχή που καταλάμβανε την έκταση από την οδό Ιάσωνος έως την οδό Φλέσσα και με πρόσοψη προς την παραλία στην συμβολή της σημερινής Ακτή Μιαούλη με την Ξαβερίου.  Λόγω της παραλιακής της θέσης κάποιες φορές αναφέρονταν και ως "Παραλία Μανίνα" ή "Σκάλα Μανίνα" καθώς πολλές προβλήτες παλαιότερα έφεραν την γενική ονομασία "Σκάλα". 



Στην σημερινή Πλατεία δεσπόζει το άγαλμα του Ποσειδώνα που αποτελεί αντικείμενο φωτογράφισης των ξένων τουριστών που καταφθάνουν με τα κρουαζιερόπλοια. Κατασκευάσθηκε το 1994 και είναι έργο του γλύπτη Σ. Γογγάκη. Επιλέχθηκε ο Ποσειδώνας καθώς την εποχή εκείνη στον έναντι χώρο της πλατείας, διεξάγονταν επί σειρά ετών οι Εκθέσεις "Ποσειδώνια". 


 
 Για την κατασκευή του αγάλματος όσο και την διαμόρφωση της Πλατείας υπήρξαν χορηγίες εκτός φυσικά από τον Δήμο Πειραιώς και τον Ο.Λ.Π. και από την Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγών πλοίων, την άλλοτε ακμάζουσα Ηπειρωτική Ατμοπλοία "Γ. Ποταμιάνος", την διοίκηση της Έκθεσης "Ποσειδώνια" την εποχή ο θεσμός αυτός γίνονταν στον Πειραιά, καθώς και τις εταιρείες Tsakos Foundation Montevideo Uruguay, World Marine και την Τράπεζα Citibank. 



Η περίπτωση της Πλατείας Μανίνα, θεωρείται μοναδική καθώς η έκταση που καταλαμβάνεται μεταξύ των δύο ρευμάτων του δρόμου (ανόδου - καθόδου), δεν αποτελεί απλώς ένα διακοσμητικό κηπάριο, αλλά μια Πλατεία που όπως βλέπουμε και από τα αναρτημένα πολεοδομικά σχέδια της δεκαετίας του '70, συνεχίζεται να καταγράφεται επίσημα ως "Πλατεία Μανίνα".







Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές Αποδράσεις.

Μπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή:http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html  

Ιστολόγια που συμμετέχουν:    http://ekfrastite.blogspot.gr/   http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/http://confusedmindblog.blogspot.gr http://nefeli9.blogspot.grhttp://enakathemera.blogspot.gr/

Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας.

Φιλάκια ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου