Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Στο Ποντικονήσι ...

Γεια σας ...
Το ταξίδι του Αυγούστου ξεκίνησε
στις όμορφες παραλίες της Ελλάδας.
Εγώ από την πρώτη του μήνα βρίσκομαι
Κέρκυρα και συνεχίζω τις διακοπές μου στο Ιόνιο.



Μια που βρέθηκα εκεί σκέφτηκα
να σας μιλήσω για το Ποντικονήσι.

 

Είναι ταυτισμένο με την εικόνα της Κέρκυρας, ένα από τα πιο φωτογραφημένα της τοπία και το πιο… πολυτραγουδισμένο! Ο λόγος φυσικά για το Ποντικονήσι, το μικρό νησάκι στην είσοδο του αρχαίου Υλλαϊκού λιμανιού, στη σημερινή Λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου.
Το Ποντικονήσι είναι καταπράσινο, κατάφυτο με ψηλά κυπαρίσσια και άλλα φυτά σπάνιου κάλλους. Για το λόγο αυτό, το νησί θεωρείται φυσικό μνημείο και δεν επιτρέπεται στους επισκέπτες του να αποβιβαστούν εκεί, παρά μόνο για λίγο και υπό αυστηρή επιτήρηση από φύλακες.


Το όνομα Ποντικονήσι προέρχεται από το σχήμα του, καθώς αν το δει κανείς από ψηλά, μοιάζει με το μικρό ζωάκι! Σύμφωνα με το μύθο, το Ποντικονήσι ήταν το καράβι του Οδυσσέα, που μεταμόρφωσε σε βράχο ο Ποσειδώνας, οργισμένος με τον πολυμήχανο βασιλιά της Ιθάκης, για να μην τον εμποδίσει ακόμα μια φορά να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Κατά τον 18ο αιώνα, επί βασιλείας του Όθωνα, στο Ποντικονήσι χτίστηκε η Μονή του Παντοκράτορα, ερειπωμένη σήμερα, με εκκλησία αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Την ημέρα εκείνη, κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η επίσκεψη στο νησί για την θρησκευτική γιορτή.


Σήμερα το Ποντικονήσι υπάγεται στη δικαιοδοσία του δήμου Κερκυραίων, ο οποίος και κατασκεύασε τον μικρό μόλο για τα πλοιάρια που ξεκινούν από την Παναγία Βλαχερνών.
Την καλύτερη θέα στο Ποντικονήσι έχετε πάντως από το Κανόνι: Μπροστά σας η γαλήνια θάλασσα, η γραφική Παναγία Βλαχερνών και στο βάθος το Ποντικονήσι. Κι αυτό που κάνει την εμπειρία μοναδική είναι τα αεροσκάφη που περνούν πολύ κοντά κατά την απογείωση ή την προσγείωσή τους στο αεροδρόμιο  της Κέρκυρας που βρίσκεται πολύ κοντά.



Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές Αποδράσεις.

Μπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή:

 http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html  

Ιστολόγια που συμμετέχουν: 

 http://ekfrastite.blogspot.gr/   
 http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/
 http://confusedmindblog.blogspot.gr
  http://nefeli9.blogspot.gr
 http://enakathemera.blogspot.gr/

Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας.
Φιλάκια ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου