Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Στην Παροικιά ...

Γεια σας ...
Από ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων 
σας γράφω σήμερα.
Αυτό είναι η Πάρος ...



Η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων με πολή μεγάλη ακτογραμμή που ξεπερνάει τα 120 χιλιόμετρα.
Η προτεύουσά της, η Παροικιά, διαθέτει το κεντρικό λιμάνι που αποτελεί λιμάνι σύνδεσης πολλών νησιών των Κυκλάδων. Η Πάρος συνδέεται με ταχύπλοα από τον Πειραιά, τα οποία χρειάζονται 2,5 ώρες για να φτάσουν στο νησί, ενώ τα συμβατικά πλοία κάνουν 5 ώρες.


Η Πάρος μπορεί να προσφέρει αρκετές διαφορετικές εμπειρίες στους επισκέπτες της. Είναι κοσμοπολίτικο νησί αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και ήσυχα μέρη για οικογενειακές ή ρομαντικές διακοπές.
Στην Πάρο θα βρείτε κλασικά σπίτια κυκλαδικής αρχιτεκρονικής και θα απολαύσετε πολλά τοπικά φαγητά.


Επίσης θα δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά που κάνουν την Πάρο το σημαντικότερο οινοπαραγωγικό νησί των Κυκλάδων μετά την Σαντορίνη. Οι ποικιλίες σταφυλιών που επικρατούν είναι τα κόκκινα σταφύλια Μανδηλαριά και τα λευκά Μονεμβασιά (ή Μαλβαζιά). Εκτός από αυτές συναντούμε Ασύρτικο (που καλλιεργείται έντονα και στην Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας), Αθήρι (που καλλιεργείται κυρίως στη Ρόδο) και Μανδηλάρι μεταξύ άλλων.
Τα αμπέλια έχουν ανάγκη προστασίας από τους δυνατούς ανέμους, όπως έχουν και τα αμπέλια που παράγουν το κρασί της Σαντορίνης, και προστατεύονται με ειδικές τεχνοτροπίες. Η Πάρος έχει κερδίσει και την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης 'Πάρος' για τα κρασιά της.



Στην Παροικία, το 1ο μέρος που οφείλει κάθε επισκέπτης να θαυμάσει είναι η εκκλησία της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιάνης, κοντά στο λιμάνι της Πάρου. Η πολύπαθη αυτή εκκλησία, πιστεύεται ότι χτίστηκε από την Αγία Ελένη, μητέρα του 1ου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των αιώνων έχει υποστεί καταστροφές, επιδρομές και αναστηλώσεις που έχουν αλλοιώσει την αρχική της μορφή. Πολλά κειμήλια ωστόσο που βρέθηκαν σε ανασκαφές στα υπόγειά της, εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο Πάρου.
Στη Χώρα της Πάρου, σειρά έχει το Αρχαιολογικό Μουσείο, του οποίου τα εξαιρετικής σημασίας εκθέματα καλύπτουν μια χρονική περίοδο 6 χιλιετιών: από ευρήματα που χρονολογούνται κατά την Νεολιθική Εποχή ως τα ρωμαϊκά χρόνια, με πιο εντυπωσική όλων την έκθεση γλυπτών απ'τα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια, φυσικά όλα φτιαγμένα από το εξαιρετικό παριανό μάρμαρο, και σίγουρα το μοναδικό εύρημα του 3ου μέρους του 'Πάριου Χρονικού' ενός κειμένου με χρονολογική καταγραφή ιστορικών και φιλολογικών γεγονότων, τα υπόλοιπα 2 μέρη του οποίου βρίσκονται στο Λονδίνο. Ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο, αποτελεί και το Κάστρο της Παροικίας, χτισμένο απ'τους Ενετούς το 1260, από αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων ναών, κυρίως του αρχαϊκου ναού της Αθηνάς, κάτι που είναι εμφανές σε πολλά σημεία του όπου έχουν τα μέλη αυτά εντοιχιστεί. Στο εσωτερικό του Κάστρου, εκτός από θαυμάσιες βόλτες, ο επισκέπτης μπορεί να δεί και πάμπολλα εκκλησάκια, με σημαντικότερο αρχιτεκτονικά τον ναό του Αγίου Κωσταντίνου.



Κοντά στην Παροικία, στην κοιλάδα των Ψυχοπιανών, βρισκεται η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, μια καταπράσινη θαμνώδης πεδιάδα, όπου φωλιάζουν ατέλειωτα σμήνη πεταλούδων, απ' τον Μάιο και όλο το καλοκαίρι.



Βόρεια απ' την Παροικία, ακολουθούμε τις πινακίδες για το Ιερό του Δήλιου Απόλλωνα, που βρίσκεται πάνω σε λόφο μοναδικής θέας, το οποίο ιδρύθηκε τον 5ο πΧ αι. και περιλαμβάνει εκτός απ'τον βωμό με τον περίβολό του, έναν ναό της Άρτεμης κι έναν μικρό χώρο για συμπόσια.



Βορειανατολικά της Παροικίας, στα βουνά της Πάρου, βρίσκεται η Μονή Λογγοβάρδας, της οποίας οι μοναχοί - η μονή είναι ανδρική και απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες- είναι ιδιαίτερα δημιουργικοί και ταλαντούχοι, καθώς ορισμένοι ασχολούνται με την αγιογραφία, άλλοι με την βιβλιοδετική τέχνη και οι υπόλοιποι με την οινοπαραγωγή και την καλλιέργεια των χωραφιών της μονής.

Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές Αποδράσεις

Μπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή:
http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html 
Ιστολόγια που συμμετέχουν:  
http://ekfrastite.blogspot.gr/ 
 http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/

Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας.
Φιλάκια ...

13 σχόλια:

  1. Είναι πανέμορφη η Πάρος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιγράφεις ένα από τα πιο αγαπημένα μου νησιά όπου έχω περάσει πολλά Καλοκαίρια!! Δεν το βαριέμαι ποτέ!! Ανυπομονώ να ξανά πάω!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω πάει ποτέ , αλλά είναι στα σχέδια κάποια στιγμή. Να περνάς όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την έχω επισκεφθεί την Πάρο! Αν και συνήθως προτιμώ τα νησιά με πράσινο, βρήκα πως έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά. Πολύ ωραία η ανάρτησή σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. είναι υπέροχα στην Πάρο έχω πάει πριν πολλά χρόνια πρέπει να ξαναπάω σύντομα! καλά να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Βασίλης έχει καταγωγή από την Πάρο,εκεί βαφτίσαμε και τον Φραγκισκάκο μας,στις Λεύκες.Οπότε αγαπημένο νησί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή