Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Για την Πασχαλιά ...

Γεια σας ...
Μεγάλο Σάββατο σήμερα και οι βόλτες στην θάλασσα συνεχίζονται.



Τα λουλούδια της Πασχαλιάς  έχουν συνδέσει το όνομά τους  με το γεγονός ότι  ανθίζουν μια φορά το χρόνο, για είκοσι έως τριάντα μέρες, κοντά στο Πάσχα. Θεωρείται προάγγελος της άνοιξης. Με την εποχή της άνθισής της σηματοδοτεί το αν η άνοιξη θα έρθει νωρίς ή αργά. Είναι ένα ξεχωριστό φυτό που χρειάζεται υπομονή για να περιμένουμε να ανθίσει. Την άνθισή του συνοδεύει ένας  μύθος σε δύο εκδοχές που το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο κι έχει σχέση με την Ανάσταση του Ιησού.

Σχετική εικόνα

Η πρώτη εκδοχή είναι η ακόλουθη:

Μετά τη Σταύρωση του Χριστού η Παναγία μοιρολογούσε θρηνώντας Τον Μονάκριβό Της.
Κάποια στιγμή κουράστηκε και κάθισε κάτω από ένα δέντρο.
Ήταν πολύ κουρασμένη κι αποκοιμήθηκε.
Το δέντρο συμμερίστηκε το δράμα Της και σιγά- σιγά έριξε όλα τα φύλλα πάνω Της για να Τη σκεπάσει τόσο απαλά για να μην την ξυπνήσει.
Μέχρι τότε δεν έβγαζε ποτέ άνθη.
Αποτέλεσμα εικόνας για πασχαλιά

Όταν η Παναγία ξύπνησε είδε το δέντρο τελείως γυμνό,μέχρι που  συνειδητοποίησε ότι το δεντράκι έριξε τα φύλλα του για να τη σκεπάσει και να τη ζεστάνει.
Τότε  Εκείνη το ευλόγησε κι από τότε το δέντρο βγάζει αυτά τα πανέμορφα μυρωδάτα άνθη.
Οι πασχαλιές στολίζουν τα σπίτια και τους κήπους εν όψει του Πάσχα.
Φορτωμένες λουλούδια που δίπλα τους χορεύουν κίτρινες κι άλλες όμορφες  πεταλούδες,κάτω από το λαμπερό ήλιο,με φόντο το αναζωογονητικό μπλε τ’ ουρανού ,που σε προτρέπει να ταξιδέψεις νοερά, ενώ  τ’ ανοιξιάτικο αεράκι να σκορπίζει το άρωμά τους παντού προμηνύοντας  το χαρμόσυνο γεγονός.

Η δεύερη εκδοχή είναι η ακόλουθη:


Όταν γεννήθηκε ο Χριστός στη φάτνη της Βηθλεέμ,ο Ηρώδης,ο βασιλιάς της Ιουδαίας με τη σκληρή καρδιά,έδωσε διαταγή να σκοτώσουν όλα τα αγοράκια,όσα είχαν ηλικία από μιας ημέρας έως δύο χρονών!Είχε πληροφορηθεί ότι γεννήθηκε ο βασιλιάς των Ιουδαίων και φοβήθηκε πως θα του πάρει το θρόνο!Επειδή όμως δεν ήξερε ποιο ήταν  αυτό το μωρό και πού ακριβώς είχε γεννηθεί,αποφάσισε να σκοτώσει δύο χιλιάδες βρέφη!
Σχετική εικόνα

Ο Θεός όμως ειδοποίησε τη νύχτα μ΄έναν άγγελο τον Ιωσήφ να φύγουν αμέσως για την Αίγυπτο για να σωθεί ο Χριστός.Ανέβηκε σ΄ενα γαϊδουράκι  η Μαρία,κρατώντας το θείο βρέφος στην αγκαλιά της και ξεκίνησαν μέσα στη νύχτα για την Αίγυπτο.
Ξημέρωσε η άλλη μέρα και βρέθηκαν να προχωρούν σε μια μεγάλη έρημο.Κι όταν ο ήλιος ανέβηκε ψηλά στον ουρανό,άρχισε να κάνει φοβερή ζέστη.

 Αποτέλεσμα εικόνας για πασχαλιά


-Τι κρίμα!είπε σε μια στιγμή αναστενάζοντας η Μαρία.Δεν υπάρχει ούτε ένα δεντράκι σε αυτή την έρημο για να σταθούμε και να δροσιστούμε λιγάκι στον ίσκιο του!
Ξαφνικά,φύτρωσε μπροστά τους ένα δεντράκι με πολλά και πυκνά φύλλα.Η Άγια Οικογένεια σταμάτησε την πορεία της και για αρκετές ώρες ξεκουράστηκε στο δροσερό του ίσκιο.
Αυτό το δεντράκι ονομάστηκε αργότεραπασχαλιά.


Σας ευχαριστώ για τα όμορφα σχολιά σας.

Φιλάκια ...

8 σχόλια:

  1. Καλό Πάσχα και σε σένα Γιάννη
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ένα πανέμορφο λουλούδι που αγαπώ πολύ. Στόλιζε τη μάντρα του πατρικού μου. Η ευωδιά του, ειδικά τη νύχτα, έκανε τον κήπο μας ένα μικρό παράδεισο. Δεν υπήρχε επιτάφιος στην πόλη μας που να μην είχε πασχαλιά.
    Ο μύθος που μοιράστηκες μαζί μας δίνει όλες τις εξηγήσεις για την ιδιαιτερότητα αυτού του λουλουδιού που ανθίζει μέσα στο Πάσχα.
    Το μωβ χρώμα του δηλώνει γενικά την πνευματικότητα.
    Να είσαι καλά με τους αγαπημένους σου Μαρία Έλενα.
    Χριστός Ανέστη!
    Φιλάκια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη
    μου αρέσουν πολύ οι ιστορίες που λένε πως προέκυψε το κάθε τι....
    πολύ όμορφο λουλούδι με το αγαπημένο μου χρώμα
    ωραίες και οι δυο εκδοχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χριστος Ανεστη με υγεια σε ολο τον κοσμο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή