Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου ...

Γεια σας.
Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει
και παρόλοτο κρύο εγώ συνεχίζω τις βόλτες στην θάλασσα.





Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική παγκόσμια ημέρα σήμερα.



Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, σήμερα, 15 Φλεβάρη. 
Η ημέρα θεσπίστηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο. 
Ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος. Αντιπροσωπεύει το 0,5-4,6% όλων των καρκίνων σε ανθρώπους.
Ο όρος παιδικός καρκίνος χρησιμοποιείται για να ορίσει οποιοδήποτε είδος καρκίνου που εμφανίζονται σε παιδιά πριν την ηλικία των 15 ετών. Τα συνολικά ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας κυμαίνονται μεταξύ 50 και 200 ανά εκατομμύριο παιδιών σε παγκόσμια κλίμακα.
Κάθε χρόνο, πάνω από 250.000 παιδιά παγκοσμίως νοσούν από καρκίνο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 από αυτά δεν επιβιώνουν. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή, σύγχρονη ιατρική φροντίδα.
Στην Ελλάδα περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα και σημασία στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.


Μακάρι του χρόνου να μην υπάρχει και όλα τα παιδιά να είναι υγιής.


Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας.

Φιλάκια ...

4 σχόλια:

  1. Πολύ σημαντική ημέρα αυτή Μαρία ! με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις. Χαίρομαι που το ανέδειξες Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να και κάτι που δεν ήξερα. Καλό Σαββατοκύριακο Μαρία Έλενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή